De dingen die je doet beter doen

Monica van Dixhoorn
12 mrt 2018

Gezegend met een gezonde nieuwsgierigheid komt de vraag ‘waarom?’ bij mij dagelijks een aantal keren voorbij. Dat kan zijn tijdens mijn werk, in de supermarkt, aan de telefoon met een helpdesk of in gesprek met de kinderen of mijn man. Constant komen allerlei vragen bij me op die allemaal terug te brengen zijn tot het achterhalen van iemand’s motivatie voor X, Y of Z. Zolang ik me kan herinneren, doe ik dit. Stilletjes in mijn hoofd, in gesprekken of door actief dingen uit te zoeken.
De waarom?-vraag kwam me ook weer goed van pas, toen ik onlangs probeerde de gemene deler te vinden in de dingen die ik doe en voor wie ik ze doe, met het oog op een duidelijke positionering (voor het geval men mij niet persoonlijk kent).
Het was me al duidelijk dat er op basis van het soort klanten en de inhoud van mijn werk geen heldere lijn te trekken valt. Of moeilijk. Dus de gemene deler moest ergens anders in zitten. Maar waarin? Het antwoord lag in de waarom?-vraag. Waaróm doe ik wat ik doe? Toen ik dat op een rijtje ging zetten was de conclusie snel getrokken. In alle gevallen help ik mensen -en dus organisaties- hun doelen realiseren. Door wat ze doen, beter te doen. Die doelen kunnen heel uiteenlopend zijn en de oplossingen dus ook.

Vaak kom je sneller tot je doel en met een beter resultaat, als je de dingen die je doet  beter doet. Open deur?

Dat klinkt als een open deur, dingen die je doet beter doen, maar de praktijk is weerbarstig. Want als het zo makkelijk is, waarom is het dan niet zo of gebeurt het niet? De oplossing zit in het antwoord op de vraag: waarom je de dingen doet zoals je ze doet in relatie tot het doel dat je nastreeft. Stel je jezelf die vraag (nog) wel eens? En wat is het antwoord dan: omdat we het altijd zo doen, omdat het werkt, omdat we het goed genoeg vinden of omdat we niet weten hoe het anders kan?
Als je het waarom grondig maar met een open vizier onder de loep neemt, zul je zien dat er onvermoede en verfrissende verbeteringen in het verschiet liggen om je doel te bereiken!