Doelen, voldoening en support

Monica van Dixhoorn
23 mrt 2018

Na een behoorlijke periode wikken en wegen besloot ik zo’n 5, 6 jaar geleden gebruik te maken van een coach. Want ondanks het feit dat ik deed wat ik wilde doen, gaf het me te weinig voldoening. Ik liep rond met een aanhoudend, knagend gevoel dat ik mijn potentie niet waarmaakte met als gevolg weinig levensenergie.
Hulp zoeken vond ik lastig, want een teken van zwakte, en omdat ik toen voor mijn werk veel in aanraking kwam met coaches, had ik weinig feducie in professionals die zich zo noemden. Mijn ervaring was dat een groot deel van deze beroepsgroep ooit zelf in de knoop zat en daar uitkwam door het inzicht dat het hun levensdoel is om ánderen  uit de knoop te halen. Met als gevolg projectie op de coachee, een hoog “ontdek en volg je passie” gehalte gecombineerd met gebrek aan zelfreflectie.
Maar, mijn doel was: me beter voelen, dus hoe kreeg ik dat dan wel voor elkaar? Ik werd getriggerd door het boek van Eelco Smit, “De regels van het spelletje “en las het in een ruk uit. Geen makkelijk boek als je benchmark het gemiddelde zelfhulp boek is, maar voor mij wel een boek dat de spijker op zijn kop sloeg. Eindelijk kreeg ik een idee van waar ik last van had. Waar mijn onbehagen vandaan kwam. En uit het boek bleek een ander caliber coach dan ik tot dan toe was tegengekomen, dus ik maakte een afspraak.

De samenwerking met Eelco heeft me veel opgeleverd. De kern van mijn probleem was: verwachtingen versus realiteit. In heel veel, eigenlijk alle, opzichten in mijn leven. Kan ik achteraf zeggen.
Er zijn behoorlijk wat schellen van mijn ogen gevallen waardoor ik de wereld en haar bewoners kan zien zoals ze zijn en ik daar, desondanks, vrij in kan bewegen. Want, ik vind het niet altijd fijn, de wereld zoals deze is. Maar there’s no escape als je dingen wilt in het leven, dus de vraag is: hoe deal je er mee?
Door dit aan te gaan met externe hulp ben ik langzaam maar zeker meer voldoening gaan halen uit de dingen die ik doe en ben ik betere keuzes gaan maken in wat ik doe en voor wie. Doelen gaven mijn leven al richting maar ik zet ze nu veel bewuster in om mijn leven vorm en inhoud te geven. En dat heeft er toe geleid dat mijn levensenergie in de afgelopen jaren teruggekomen is op het oude peil. Zelfs van voordat de kinderen klein waren…

Je vraag je nu wellicht af of dit een promo praatje is voor Eelco? Ja, ook. Want ik gun iedereen Eelco! Maar het is vooral een pleidooi voor het inzetten van hulptroepen als je er zelf niet uitkomt. Het geeft je een frisse blik, een spiegel en ook pijnlijke momenten maar het leidt vooral tot duurzame inzichten, nieuwe kansen en vooral: voldoening! Dus ik zeg: doen, die externe er bij halen om X, Y of Z met je aan te gaan. Samen kom je verder!

Wil je weten wat voor rol doelen kunnen spelen in jouw leven? In dit interviewspreek ik Eelco uitgebreid over de relatie tussen doelen en succesvol zijn. Doe er je voordeel mee!!

PS: mocht je je afvragen waarom deze foto bij dit stuk? Het feest ter gelegenheid van ons 5 jarige huwelijk in 2015 is één van de dingen die enorm heeft bijgedragen aan mijn doel: meer plezier in het leven!