Druk die verandering door, ze zullen je nog dankbaar zijn

Monica van Dixhoorn
25 apr 2019

Controversiële uitspraak, ik weet het. Laat ik beginnen met te zeggen dat als je het goed doet, doordrukken niet nodig is. Dan kun je een verandering er op basis van draagvlak doorheen loodsen. Dat zal ook niet zonder slag of stoot gaan, maar van doordrukken is dan geen sprake.

Maar de situatie is er niet altijd naar om een verandering volgens het boekje door te voeren (als dat al bestaat), of, en dat komt vaker voor, ondanks een uitgebreid plan – draagvlak creëren, training et cetera. – blijft de weerstand bestaan en krijg je de verandering er niet doorheen.

Overstappen op een strategie waarbij reddingsboeien worden weggenomen is dan een optie. Denk aan de zwemles van vroeger: op een gegeven moment moét je die sprong in het diepe maken zonder zwembandjes of kurk. Dat zal de eerste keren gepaard gaan met angst, maar na een aantal keren spring je vol vertrouwen het diepe in. Zonder bandjes zwemmen en het diepe in springen is een eerste stap in zwemvaardigheid, de basis.

Zo werkt het ook met veranderen in organisaties. Soms moet je een reddingsboei weghalen om medewerkers in beweging te krijgen. En alhoewel ze er in eerste instantie niet blij mee kunnen zijn, is de weerstand vaak maar tijdelijk.

Een waardevol effect van het weghalen van reddingsboeien is de succeservaring die het oplevert. Het feit dat medewerkers in staat zijn het (anders) te doen, geeft een boost en zelfvertrouwen. Dit besef is als het zwemmen zonder zwembandjes: de basis voor wendbaarheid en flexibiliteit van medewerkers. Want als je weet dat je deze verandering aan kunt, waarom zou je dan een volgende niet aan kunnen?

Als het je lukt dit bewustzijn te creëren bij medewerkers, maken zij een stap in hun eigen wendbaarheid, én daarmee ook die van de organisatie.

En aangezien de wereld razendsnel verandert, en wendbaarheid een overlevingsskill is, zullen ze je er (uiteindelijk) dankbaar voor zijn.