Flow en de meerwaarde van betrokken professionals

Monica van Dixhoorn
20 okt 2017

Een 18-wekenschema is overzichtelijk. Lang genoeg om te geloven dat je de 42km kan opbouwen en kort genoeg om niet aan te gaan hikken tegen wéér een trainingsweek. In mijn geval ook nog gedurende de zomermaanden en inclusief vakantieweken (= weinig lopen). Desondanks heb ik na de zomervakantie een paar trainingen overgeslagen. Nu ben ik een trouwe uitvoerder van plannen, opdrachten en instructies, als ik ervan overtuigd ben dat deze me helpen mijn doel te realiseren, dus ik zal zelf niet zo snel een training overslaan wegens ‘geen zin’ of algehele malaise. De redeneren waren uiteenlopend: verkoudheid, uitputting, een weekend weg en deze week een welkome ‘verlof dag’ van mijn schema-maker en motivator Marius, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Dat durfde ik omdat mij verteld is, ik heb het niet gecheckt overigens, dat je met het doen van 70% van je trainingsschema (al) voldoende getraind bent. En dat geloof ik omdat ik heb ervaren dat niet het missen van trainingen de meeste invloed heeft op mijn ‘algehele conditie’, maar het doorbreken van de (trainings)flow door een veranderd leefritme. In de afgelopen weken heeft een minibreak naar Ibiza me uit mijn ritme en focus gehaald. Ondanks heel beperkt alcoholgebruik en het doorzetten van de trainingen tijdens deze dagen, duurde het een week voordat ik weer in focus was, fysiek hersteld en weer in de marathonflow zat.

Iets anders wat ik aan den lijve heb ondervonden deze weken is de impact van betrokken professionals: they lift you up! Het begon met de scherpe observatie van de Pilatus-pro die bij mij een Rectus Diastasis constateerde en direct naar een boekje daarover kon doorverwijzen omdat “anatomie haar hobby is”. Vervolgens analyseerde mijn shi atzu-masseur waar het sinds enige weken gevoelige plekje in mijn kuit vandaan komt -onderkant voet- en masseerde het los waardoor ik pijnvrij de halve van Amsterdam kon lopen. De, in mijn ogen piepjonge, in hardlopen gespecialiseerde fysio naar wie ik doorverwezen werd (door een ervaren, voormalige fysio) constateerde binnen 10 minuten dat die onderkant voet veroorzaakt wordt door de te harde correctie van mijn hardloopschoenen en stelde me gerust: “…je bent er op tijd bij, dit en dat kan je zelf doen en we maken een plan voor de marathon”.
Sowieso heb ik het geluk dat ik tijdens dit marathontraject omringd ben met professionals die oprechte belangstelling hebben voor mijn avontuur. Er wordt daardoor meer gedeeld dan noodzakelijk en dat leidt tot betere resultaten en inzichten. Maar wat maakt een professional goed en onderscheidend? De intrinsieke motivatie waarmee zij hun vak uitoefenen. Die bestaat uit nieuwsgierigheid en interesse in wie voor hen staat, de motivatie en de ‘why’ van de klant enerzijds en anderzijds uit leergierigheid, de wil en de gedrevenheid waarmee zij zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk (willen) ontwikkelen.

Opgelucht en vol goede moed ga ik de laatste twee weken trainingsweken in.