Het nieuwe werkgeluk = professioneel geluk

Monica van Dixhoorn
21 aug 2022

Dat ben je zelf, dat professionele geluk.
Niet je baas, je team, de Hapiness Officer of de Great Place to Work.
Je bent het gewoon zelf. De sleutel tot gelukkig zijn in je werk.
En je kan het ook zelf.
Niet dat je niemand of niets anders nodig hebt, maar in de basis ben jezelf degene én de enige die ervoor kan zorgen dat je gelukkig bent met wat je doet.
Zoals met meer (alle) dingen in het leven 😉
Want je hebt altijd een keuze. In alles wat je doet. Ieder dag. In iedere handeling die je verricht. En je kan meer dan je denkt.
Daarmee zeg ik (ook) niet dat het makkelijk is. Of dat het maakbaar is. Professioneel geluk. Zoals het leven ook niet maakbaar is.
Sommige dingen overkomen je. Ongeluk. Pech. Onrechtvaardigheid. Het noodlot.
Dat kan keihard zijn, hartverscheurend en ontwrichtend.
Daar komt bij dat “het systeem” tegenwoordig vaak onbetrouwbaar en niet toereikend is. De zorg, huisvesting, inkomenszekerheden, verzekeringen, het (sociale) vangnet brokkelt razendsnel af. Veel van ons zijn meer op zichzelf aangewezen dan ooit.
Ook binnen organisaties. Ondanks verwoede pogingen van werkgevers om het werkgeluk op te krikken met gratis stoel-massages, yoga sessies, ping-pong tafels, hapiness officers en great place to work certificaten.
Werkgeluk valt of staat met de persoonlijke wil én daadkracht om te realiseren wat je voor ogen hebt. Of dat nou een groot project is, een promotie, andere baan of de beste worden in je vak.
Weten wat je wilt, waarom je dat wilt en daarvoor gaan is je vertrekpunt.
Weten wat je speelveld is, hoe je zelf in elkaar en wat er nodig is om het te realiseren is hoe je er komt.
Zelluf dus. Jij. De professional.
Je kan het. En je zal er heel gelukkig van worden.

Ga ervoor!

#energie #motivatie #focus #actie #coaching #veranderen #doelen #zingeving #groei #persoonlijkleiderschap #zelfvertrouwen