Motivatie in tijden van corona: weten jouw medewerkers wat de be-doel-ing is?

Monica van Dixhoorn
09 jun 2020

Het lijkt eeuwen geleden dat je gewoon deed wat je moest doen. Niet dat het voor corona altijd cristal clear was waar het heen ging en waarom, maar de onzekerheid die er nu is heeft een enorme impact op organisatie en individu. Wachtstand, omvallen, deels druk, iedereen druk, er zijn talloze situaties waar bedrijven en medewerkers zich in bevinden.
Situaties waar management en medewerkers mee te dealen hebben. Op afstand. Met de middelen die er zijn.
Soms is de motivatie en zijn zelfs medewerkers ver te zoeken. Door het ontbreken van de dagelijkse structuur en context, routines, fysiek contact en sociale prikkels is het niet voor iedereen vanzelfsprekend scherp en betrokken te blijven.
En ook als je wel gedreven bent is het lastiger om gemotiveerd te zijn omdat je veel meer uit jezelf moet halen. Veel dingen die ‘op kantoor’ ongemerkt of in het voorbijgaan gebeurden, vragen in een online werkomgeving om een expliciete actie. Wandelgangen, koffiecorners en zelf achterkamertjes vertalen zich niet zo 1,2,3 naar online.

Wat kan je doen om de betrokkenheid en motivatie op peil te houden?
Realiseer je dat niet iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie dus communiceer structureel en regelmatig over de koers die gevaren wordt. Leg uit of licht toe welke afwegingen en/of keuzes gemaakt zijn en vooral waarom.
Weten welk doel nagestreefd wordt en wat daar voor nodig is (inspanningen of resultaten) helpt management en medewerkers zich hier aan te committeren. Ook geeft het richting aan de dingen die gedaan moeten worden en daarmee aan individuele acties.
Gebruik voor deze communicatie een formeel (bestaand) kanaal. Als je dat nog niet hebt, creëer er dan een. Bij voorkeur in een omgeving waar zichtbaar gereageerd kan worden met vragen, zorgen of ideeën. Dat draagt bij aan een open cultuur. Voorwaarde is natuurlijk wel dat hier dan gepast op gereageerd wordt 😉

Succes!

Vragen na.v. dit bericht? Bel, mail of DM me en ik denk graag met je mee!
m 06 11045865 e: Monica@Branie.org