Waarom een knoppentraining niet werkt bij software implementatie. En 3 tips voor succesvolle adoptie.
Ooit wel eens een nieuwe applicatie geïmplementeerd? En volgens plan een mooi adoptie traject uitgerold? Ook zo teleurgesteld in het daadwerkelijk gebruik van de applicatie?
Zeker weten dat je vooral hebt ingezet op ‘how to’ trainingen! Leuk zaaltje met een enthousiaste trainer die goed uitlegt hoe je in het systeem handeling 1, 2, en 3 kunt doen en geduldig vragen beantwoordt. Na afloop gaat iedereen vol goede moed terug aan het werk en na drie dagen is het gebruik van de nieuwe applicatie weer bijna terug bij af. Ondanks de opvolg acties en het wekelijkse inloop vragenuurtje.
Frustrerend.
Waarom werkt het niet? Omdat er teveel afstand zit tussen de training en de werkelijkheid. Zoiets als leren zwemmen op het droge: Natuurlijk kan je alle beweging moeiteloos nadoen, maar zodra je het water in plonst ga je toch echt kopje onder zonder zwembandjes. Meteen als je in het water ligt krijgen dezelfde bewegingen een andere lading: je voelt en ervaart wat er gebeurt. Gaandeweg krijg je grip en kan je je hoofd boven water houden. Een kwestie van learning by doing. Zorg er dus voor dat een training in gaat op de concrete werkzaamheden van de medewerkers en hoe de applicatie daarin ondersteunt. In plaats van het uitleggen van functionaliteiten en mogelijkheden.
Tip 1: laat de medewerkers zich niet verdiepen in de applicatie, maar laat de trainer zich verdiepen in hun werkzaamheden.
Op de werkvloer speelt er nog iets mee bij de motivatie voor veranderen: het ‘waarom’. Kan je niet zwemmen dan is de consequentie duidelijk als je in het water valt. Maar wat levert het op als medewerkers applicatie x,y of z gaan gebruiken? Wat gaat beter/sneller/makkelijker als ze dat doen? Door dat duidelijk te maken en het hen te laten ervaren ontstaat vanzelf interesse in het hoe en wat van de applicatie. Voorwaarde is wel dat er ook echt voordelen voor hén zijn en dat het niet vermomde management- of organisatievoordelen zijn. Wees daarin duidelijk en eerlijk.
Tip 2: Neem de bestaande situatie van medewerkers als uitgangspunt en licht toe wat de nieuwe applicatie/werkwijze hen oplevert.
Tenslotte is het belangrijk dat medewerkers gefaciliteerd worden in hun leer & veranderproces. Zwemmen leer je ook niet in een dag dus houd er rekening mee dat het even duurt voordat iedereen “up to speed” is. Door gebruik te maken van aanwezige kennis en ervaring binnen het team houd je de drempel voor ondersteuning en feedback laag. Ook bij de introductie van een nieuwe applicatie, wat vaak niet gezien wordt als een verandertraject. Dit draagt bij aan een leercultuur waarin medewerkers open staan voor ontwikkeling en groei.
Tip 3: Stimuleer het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen en creëer daarmee een interne, informele leercultuur voor een blijvend resultaat.
OVER MIJ
Ik heb 20 jaar ervaring met projectmanagement, communicatie en personal branding, met name IT-gerelateerd. De rode draad is altijd de verandering die IT-projecten met zich meebrengen.
Mijn blik op de wereld: ik zie altijd potentie en het aanspreken van die potentie geeft veel voldoening. Mensen vinden dat eng: kan ik dat wel? vinden ze me ok?
Ik krijg energie van meer zelfbewustzijn, leer- en levenslust in organisaties te brengen waardoor er meer onderling begrip en vertrouwen ontstaat.
In mijn aanpak ben ik creatief, analytisch en ik leg snel verbanden.
Klanten waarderen mijn oplossingsgerichtheid en vermogen om op alle niveaus te kunnen schakelen.
Meer weten? Bel me op 06 11045865 of kijk op www.branie.org!
#digitaletransformatie #ITontwikkeling #adoptie #microsoft365 #salesforce #werkgeluk #verandermanagement #veerkracht #doelgericht#resultaatgericht