Waarom weerstand bij verandering eigenlijk raar is en wat je er aan kunt doen
Ooit een baby meegemaakt die weigerde te leren kruipen/lopen? Of een kleuter die niet wil leren lezen?
Soms kostte het bloed, zweet en tranen maar het is de meeste van ons gelukt: kruipen, lopen, fietsen, lezen, schrijven, typen, zwemmen, rekenen, voetballen, turnen, koken….
Waar we als kind niets liever wilden dan nieuwe dingen leren, ontwikkelen en groeien deinzen we er vaak bij het ouder worden voor terug. Terwijl al het nieuws dat je leert je mogelijkheden vergroot. Als kind én als volwassene.
We lijken vergeten dat het oefening vraagt om iets onder de knie te krijgen en zijn bang om te falen, bang voor het onbekende of bang om iets kwijt te raken. Kun je je voorstellen dat een baby dat is? Dat hij/zij zou zeggen: ik houd er mee op. Ik ben nu al 100 keer op mijn kont gevallen, ik ga wel kruipend door het leven.
Best raar, je hebt als volwassene veel meer kennis en kunde om op terug te vallen dan als kind. En uit de gemiddelde levensloop blijkt sowieso dat we nog steeds het vermogen hebben ons te ontwikkelen en dat we veranderingen aan kunnen: we zijn allemaal wel eens verhuisd, getrouwd/gescheiden, hebben kinderen gekregen of zijn van baan gewisseld.
Ook jij hebt grote verandering(en) overleefd. Dat besef alleen al moet voldoende vertrouwen geven om de eerstvolgende werk gerelateerde verandering vol goede moed tegemoet te zien!
Toch is het goed om hier wat vaker bewust van te zijn. Geef jezelf of je team daarom bij de eerstvolgende verandering deze opdrachten mee:
Sta eens stil en kijk terug naar:
1. Welke grote, moeilijke en spannende dingen je allemaal hebt moeten leren in je leven;
2. Welke ingrijpende veranderingen je hebt doorstaan;
3. Wat het je heeft gebracht.
Deel deze met elkaar en maak ze zichtbaar op een whiteboard. Je zult versteld staan van het aanwezige leer- en verandervermogen!