Waarom “werken” voor je hobby’s als je ook ieder dag voldaan naar huis kunt gaan?

Monica van Dixhoorn
16 jan 2019

Micha Wertheim schetste in zijn try out afgelopen zaterdag o.a. dit beeld van werkend Nederland: iedere dag naar het werk zodat je de resources hebt om in je vrije tijd te doen wat je echt leuk vindt. Werken voor je hobby dus.
Klinkt bizar, maar eerlijk gezegd denk ik dat het voor velen geldt. Leuke collega’s, niet teveel stress en niet al te geestdodend is goed genoeg. Kom je thuis dan maak je je snel klaar voor het echte “werk”, datgene wat voldoening geeft. Netflixen, online shoppen, youtuben, sporten ….

Terwijl het toch vrij makkelijk is om plezier en voldoening uit werken te halen. Dat resulteert niet alleen in blijere medewerkers, maar ook in betere prestaties. Bovendien is het dubbele winst: want die hobby’s kan je ook gewoon blijven doen.

Hoe doe je dat? Zorg voor goede onderlinge relaties, spreek je intrinsieke motivatie aan en neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Ben je leidinggevende? Dan is het je verantwoordelijkheid medewerkers en teams hier in te faciliteren. Dat betekent ook investeren, want al is het niet moeilijk, het vraagt wel tijd en aandacht.
Dus investeer in de onderlinge relaties, zelfkennis (jij maar ook je mensen) en betere communicatie (bevragen, uitwisselen en aanspreken).

De ROI is de moeite waard, want zoals gezegd betekent het niet alleen met meer voldoening naar huis, maar ook met betere prestaties!