Zeg jij de goede dingen?

Monica van Dixhoorn
03 jun 2020

Ik vraag het me vaak af: zeg ik wel “het goede”? in gesprekken, vergaderingen of blogs. Sluit ik genoeg aan op de ontvanger? Komt wat ik bedoel goed over?
Sommige mensen en bedrijven hebben daar geen last van. Die zenden er lekker op los. Het ogenschijnlijke gemak waarmee dat gebeurt is jaloersmakend, ook al is puur zenden – door het ontbreken van verbinding – weinig effectief.
Edoch, een altijd weifelend brein is onrustig. En “niet het goeie” zeggen is inefficiënt. In het algemeen, maar zeker als het gaat om professionele/zakelijke communicatie. Dat heeft gevolgen voor prestaties en resultaten.

Wanneer zeg je de goede dingen?
Als de boodschap gaat over waar je voor staat en welke waarde je toevoegt voor de ander, zeg je altijd het goede. Persoonlijk, professioneel en zakelijk. Dan is de boodschap vanuit de kern – het bestaansrecht van product/dienst of organisatie – op de behoefte van de ander gericht en dus relevant.

Je zegt niet de goede dingen indien:
– de boodschap niet duidelijk maakt wat de toegevoegde waarde is en voor wie;
– je zegt wat de ander wil horen, of sterker nog: wat je DENKT dat de ander wil horen.
– je bang bent om afgewezen te worden
Vaak wordt er dan teveel nadruk gelegd op kenmerken en eigenschappen gerelateerd aan de afzender, zonder te weten of dat relevant is voor de ontvanger.

Hoe je de goede dingen zegt
Als de toegevoegde waarde van je product/dienst/organisatie helder is, kan je die laten zien met antwoorden op waarom vragen. Waar geloof jij in en waarom? Waar sta je voor en waarom is dat belangrijk? Waarom wordt volgens methode X gewerkt? Etc.
Berichten die daar over gaan geven blijk van visie, kennis en ervaring.
Het (impliciete) bewijs van autoriteit. Persoonlijk, professioneel en als organisatie.

Vraag jij je af of jij het goede zegt? Stuur me een DM en ik kijk graag vrijblijvend met je mee!