Meer productiviteit door gemotiveerde medewerkers

Medewerkers motiveren tot wendbaar gedrag

Gele button met een pijl naar beneden

Agile werken: recht op je doel af

Agile betekent letterlijk behendig, lenig, beweeglijk. Niet zozeer recht op je doel af dus zou je denken. Maar in de context van “je doel bereiken rekening houdend met veranderende omstandigheden” klopt het wel.

Een voorwaarde voor agile werken is dat management en medewerkers agile zijn: behendig, wendbaar. Zo kunnen zij zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Wij noemen dat: zorgen voor Wendbare productiviteit.

Hoe doe je dat? Hoe maak je je werknemers agile? Branie helpt!
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Klik dan op Kick-Start je verandering.

Medewerkers motiveren

Wendbare productiviteit, het vermogen van management en medewerkers om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, valt of staat met hun motivatie: wil ik dit?

De motivatie van een individuele medewerker wordt bepaald door de mate van autonomie, verbondenheid en competentie: als je als medewerker in staat bent je werk goed (competent) en zelfstandig (autonoom) te doen binnen een hecht team, dan ga je waarschijnlijk iedere dag met veel plezier aan het werk en voldaan weer naar huis.

Motiveren en stimuleren van medewerkers zit dus deels in het faciliteren van de juiste context door interne communicatie, een goed functionerend team en leiderschap, en deels in het ervoor zorgen dat medewerkers in staat zijn de werkzaamheden uit te voeren (competentie).

Lees verder

Dat laatste is vaak een struikelblok bij agile werken, omdat wendbaar zijn in eerste instantie weerstand oproept. Het bestaande evenwicht wordt verstoord: als personeel word je geacht iets anders te doen dan je deed. Met terugvallen op oude en veilige gedragspatronen als reactie.

Het motiveren van medewerkers kan met interne communicatie en passend leiderschap antwoord geven op de vraag: wil ik dit? Met zelfkennis en het vergroten van zelfvertrouwen van elke individuele medewerker zal het gezamenlijke personeel uiteindelijk de vraag ‘kan ik dit?’ positief beantwoorden.

Zo breng je management en medewerkers in positie om bij te dragen aan een succesvol team.

Inklappen

Hoe motiveer ik mijn werknemers?

Het waarom van een verandering is een belangrijke factor in de veranderbereidheid van management en medewerkers. Het erkennen van de noodzaak van de verandering is essentieel.

Het organisatiebelang kan op gespannen voet staan met het medewerkersbelang. Bijvoorbeeld als de organisatie meer winst wil maken door het terugdringen van arbeidskosten of wanneer externe ontwikkelingen zoals robotisering functies uitkleden of mensen overbodig maken.

Lees verder

Agile werken bij die organisatie is dan voor medewerkers geen duurzaam perspectief, agile zijn echter wel. Want deze ontwikkelingen zijn niet beperkt tot die specifieke organisatie, maar zijn kenmerken van een wereldwijde trend. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat zij de manier van werken, taken, processen en communicatie in organisaties continu beïnvloeden.

Wendbaarheid is daarmee een voorwaarde geworden voor organisaties én medewerkers om te overleven.

Management en medewerkers bewust maken van deze ontwikkeling helpt om de motivatie van medewerkers voor agile werken te verhogen. Medewerkers steunen om agile te zijn maakt hen tot gemotiveerde werknemers en verbetert hun toekomstmogelijkheden in een snel veranderende arbeidsmarkt.

Inklappen

Monica van Dixhoorn, Branie

Hoe Branie jou helpt je medewerkers te motiveren

Waarom krijg je van bepaalde dingen wel energie en van andere niet? Waarom werd je op de lagere school blij van leren schrijven en lezen en ben je op latere leeftijd terughoudend in leren?

Waar heb je plezier in en waar haal je energie uit? In je werk, maar ook in je privéleven? Wanneer ga je voldaan naar huis na het werken?

Lees verder

Het beantwoorden van deze vragen geeft management en medewerkers inzicht in hun drijfveren en persoonlijke motivatie, maar ook in hun kwaliteiten, kennis en kunde. In het traject Wendbare productiviteit kijken we niet alleen naar de professionele identiteit, maar ook naar de persoon achter de medewerker. Daardoor ontdekken werknemers samen talenten en eigenschappen die niet altijd aan de oppervlakte liggen en dat leidt vaak tot verrassende (nieuwe) inzichten.

Het zelfvertrouwen neemt toe met het besef bij medewerkers dat zij meer talenten en kwaliteiten hebben dan gedacht. Door samen te kijken hoe deze ingezet kunnen worden in de nieuwe situatie, verschuift het perspectief van de verandering en neemt de motivatie van zowel medewerker als leidinggevende toe.

Zo vormt het traject Wendbare Productiviteit een mooie en noodzakelijke stap in de ontwikkeling van medewerkers en organisatie.

Ga je aan de slag met het traject Wendbare Productiviteit, dan krijg je

  • medewerkers met een groot aanpassingsvermogen
  • wendbare teams
  • blijvende productiviteit bij veranderende omstandigheden

Inklappen

Dit is wat je krijgt

Managers en medewerkers:

Krijgen inzicht in hun persoonlijke kwaliteiten en drijfveren

Vergroten hun zelfvertrouwen en voelen zich trots

Zetten hun intrinsieke motivatie in voor hun werkzaamheden

Zijn niet bang om andere of nieuwe dingen te doen

Kortom:

Zelfbewustzijn en zelfvertrouwen groeit

Zelfeffectiviteit neem toe

Wendbaarheid groeit

Gele button met een pijl naar beneden

Onder andere gewerkt met:

Logo's2

Heb je een vraag?

Bel gerust